10 уникално красиви места в Родопите

дяволският мост - една от невероятните забележителности на родопите

Колко красиви места може да посетите в Родопите?

10 – Татул

Най-величественият мегалитен паметник открит по нашите земи. Тракийското светилище край село Татул представлява скален масив, а върхът му пресечена пирамида.

татул родопите

9 – Каменни гъби.

Скални образувания, намиращи се източно от с. Бели пласт на пътя свързващ Кърджали с Хасково. Скалните образувания изглеждат като гъжи с розови пънчета и зеленикави шапки. Височината на пънчетата и ширината на шапките е до 2.5 метра.

8 – Кръстова гора.

Вижте също: Най-добрият български плаж?

Едно от най-големите християнски средища в България с голям наплив на поклонници. Причината поради която Кръстова гора привлича толкова много поклонници е, преданието, че тук е заровена част от Христовия кръст.

7 – Дяволското гърло и Ягодинската пещера – Родопите.

2 отделни пещери намиращи се в близост една до друга, много красиви, но много различни. Дяволското гърло е по-младата пещера – 175 хиляди години, което е и причината за липсата на сталактити, сталагмити и сталактони. Може да ги видите обаче в Ягодинската пещера, където има и красиви, пещерни бисери.

6 – Триградското ждрело.

Триградското ждрело представлява 7 километров пролом, където в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали северно от родопското село Триград. Смята се за едно от най-красивите места в България.

5 – Широка лъка – Родопите.

Село Широка лъка се намира в Родопите на 23 км. от Смолян и 16 км. от Пампорово. Селото е известно със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени по поречието на реката.

4 – Караджов камък – Родопите.

Още един скален феномен, който се намира близо до село Мостово в Родопите. Представлява високо скално плато в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, които изглежда е бил поставен нарочно там – Караджовия камък.

3 – Дяволският мост – Родопите.

дяволският мост - една от невероятните забележителности на родопитеДяволският мост е средновековен мост на р. Арда. Намира се на 420 метра надморска височина обграден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 метра, широчината 3.5 метра.Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата.

2 – Орлово око.

Панорамна площадка изградена за туристите да могат да се насладят на гледките към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин.

1 – Белинташ.

Природна забележителност намираща се в село Сини връх. Смята се, че върху нея е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий – бог на тракийското племе беси. В горната част на скалния масив има издълбани два кладенеца и и множество каналчета към тях, които са пълни с вода.

Всичко за селото

Публикувано

в

И още: