Интересни дестинации в България

Овеч

Всеки пътешественик има безкрайно много възможности да опознае повече България и да се докосне до уникално красивата ни природа. Независимо какви са вашите предпочитания: море или планина, със сигурност ще откриете дестинации, които задължително трябва да посетите.

Ето и някои предложения за интересни дестинации в България:

  1. Арката Тюленово

Тюленово аркаКрасота, която трудно можете да си представите, ако не я видите с очите си. Гледка, която повече напомня на живописна картичка. Море, разбиващо се със сила във величествени скални образувания. Цветове, които трудно можем да опишете с думи.

Ако сме предизвикали интереса ви, можете да станете свидетели на това чудо на природата край село Тюленово, намиращо се в община Шабла, Добричко.

Въпреки че е често посещавано, мястото ви осигурява уединение, така че да имате възможността да направите страхотни снимки.

Тюленово

  1. Водопад Боаза

БоазаРайско кътче само на няколко километра от Търговище. Ако обичате водопадите, този определено ще ви хареса. Може и да не от най-грандиозните и пълноводните в България, но е невероятно красив.

Водите на водопада се спускат от височина около пет метра и извират от уникална водна пещера. Подземните водни дебри са захранвани от река Врана, която кротко тече в местността.

Около водопада има условия за барбекю, така че да си направите пикник и да разпуснете с компания. Има и много възможности за разходки сред природата, която е запазила своята автентичност.Водопад Боаза

  1. Крепост Овеч

Средновековната величествена крепост се издига на изток от град Провадия и е разположена върху живописното плато „Калето”.

Крепостта датира от IV век и е дело на древните римляни. Отвесните скали я правят трудно превземаема, като достъпът до нея лесно може да бъде ограничен. Останките от единия подход, изсечен в скалите, още може да бъде видян. Каменно стълбище се вие и от запад.Овеч

Можете да видите останки и от охранителната кула, а най-важният вход до крепостта е от север. Ще видите и останките на църкви, жилищни сгради, кладенец, съоръжения за отбрана.

Прекрасната гледка на крепостта се допълва и от природата наоколо, която е изумителна.

  1. Местност Болата

Част от резервата „Калиакра”, местността Болата е дом на редица растителни и животински видове, които са под защитата на закона. Тя е свързана естествено с невероятно красив морски залив.

За тези, които питат „Плаж болата къде се намира“ – Болата се намира, на около 2 километра северно от нос Калиакра, на 75км от Варна (около час и 15мин. с кола) и на 35км от Балчик ( половин час път с кола).

залив Болата

В крайбрежната част има блато с тръстика, около което се извисяват червени варовикови скали. Многобройните ниши в тях предоставят местообитания на прилепите и степните бозайници.

плаж Болата до Балчик

Освен на богатия растителен свят, тук можете да се насладите и на красивия плаж, който ви предлага уединение.

плаж болата км Варна

Вижте също: Кървавото кладенче

  1. Побити камъни

Вероятно сте чували за тази уникална природна забележителност край Варна? Мястото е много специално наистина, защото няма аналог.

Има различни хипотези за произхода на така наречените каменни гори. Според една от тях, на мястото е имало море, което впоследствие се е оттеглило. В резултат на това са останали различни пластове, които с времето са образували каменни колони.

Каквато и да е причината за тази забележителност обаче, мястото заслужава да се види. Няма да видите подобна гледка никъде другаде по света.

Природният феномен има силно енергийно излъчване, което усеща всеки, който се докосне до него.

Всичко за селото

Публикувано

в

И още: