Плаж Болата – райско кътче с изключително красива гледка.

Колко от вас знаят за плаж Болата?

Вярно, не е много популярен сред хората, но е изключително красив и определено трябва да отидете и да го видите. Намира се от северната страна на нос Калиакра, малко заливче с пристанище. От двете страни има разположени скални масиви с издълбани в тях пещери.плаж болата

През Болата протича къса река, която е подхранвана от много извори, а на мястото където се влива с морето се образува устие на лагуна. Това е единствения пясъчен плаж в района на Калиакра.

Болата е единственият резерват в България, включващ акватория и морска площ.

Тук може да наблюдавате земеродни рибарчета, воден бик, гмурци, чапли и потапници. Ако сте любители на птиците, от тук минава Виа Понтика – един от основните миграционни пътища на прелетните птици.В пещерите на Болата са открити останки от антично селище, което се предполага да датира от 400 г.пр. Хр. Намерен е и Малтийски кръст, които свидетелства за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Великолепен изглед към цялата клисура се открива от стръмна пътека на север, която се изкачва до скалната стена. Болата наистина е място, което може да ви впечатли с уникална гледка и страхотен плаж.

Вижте също – Легендата за баба Вида – Създаването на Видин.

Може да се насладите и на околностите, ако не ви е страх да се качите на високо. Може да посетите и близките курорти, ако нямате проблем да минете през район на горското стопанство.