Пирин – Планината вдъхновила много фотографии.

Добре дошли в нашият сайт. Ще започнем първата ни тема за планината Пирин.

В този сайт, ще се целим да ви показваме колко е уникална България, колко много неща може да разберете, видите, чуете и усетите. Ако си мислите, че нашата държава няма нищо с което да ви впечатли – ще ви докажем, че не е така. Нека да започнем с планината например. Пирин е планина в Югозападна България, част от Рило-Родопският планински масив. Най-високият връх е Вихрен – 2914 метра.
Пирин

Най-старото познато име на планината е Орбелус – белоснежна. Това име идва от траките, а славяните са я наричали Перин или Перун. Със своят най-висок връх, Пирин се нарежда на второ място в България след Рила (2925м), а в рамките на Европа заема 7 място. Планината е разположена на югозападната част на страната между долините на реките Струма и Места. Планината има площ от 2585 кв.км. Стига сме ви говорили статистически данни обаче. Всичката тази информация може да я намерите в интернет. Ние сме се събрали, да ви покажем нещо по-различно, нещо по-интересно.

Да опитаме да ви впечатлим с две легенди за Пирин?

Българските легенди не са една, две. Ето две обаче за Пирин:

1. Когато по нашите земи още имало езичници, вярващи в бог Перун, които тогава живеел на най-красивата планина. Когато обаче христянската вяра превзела всичко, бог Перун, спокойно се оттеглил на най-високото място в планината. Така тя била наречена на негово име – Перун.

Там той живеел със сестра си Перуника – ненадмината хубавица, която дори надгрявала слънцето с красотата си. Колкото била красива, три пъти била по-работна. Не се спирала и никога не оставала без работа. През зимата тъкала платна, напролет ги белила, а ги простирала на близкият връх. От тогава името на върха е Момин двор. Перуника умира млада. Не се знае дали от болест, дали от работа, но на гроба и израснало красиво цвете и хората го нарекли Перуника, което цъфти само през месец Май.

Един християнски поп се качил на планината да търси бог Перун, но съвсем случайно се натъкнал на езерото, на което Перуника белела платната. Седнал попа край езерото, да отпочине и да се порадва на гледката, но по това време Перун бил по-нависоко и без да искал бутнал един камък и ударил попа. Той паднал във водата и така езерото получило своето име – Попово езеро.Планината Пирин крие дори още легенди.

Тукашното население има вярата, че в езерото живее воден овен. Този овен, не позволява на нищо друго да живее във езерото – риба, змия, жаба, никаква гадина. Мнозина са се опитвали да напълнят езерото с риба, но няколко дни по-късно я намирали мъртва на брега.

Легендата за Пирин естествено има и друга история.

Една нощ, незнайно защо, бог Перун се ядосал, треснал по скалите, че те се нацепили около божественото му леговище. Уплашени, звездите се отронили от небосклона, паднали между пукнатините и тихо затреперили. Невестата на Перун, заоплаквала звездите, а от капналите и сълзи по тях поникнали еделвайси. Заради красотата на планината, Бог Перун никога не напуснал планината, дал и силата си и името си.