Историята на невероятния к.к Златни Пясъци

Перлата на Северното Черноморие – курорта Златни Пясъци.

Намира се на 20км северно от Варна по панорамната магистрала, следваща извивките на стръмния бряг. Уникален естествен парк, най-дългите плажове и финият пясък прави Златни Пясъци толкова уникално място. Прохладно лято ви очаква чак до края на Октомври ако сте планирали почивка на Златни пясъци.

златни пясъци

А какво можем да кажем за самият курорт? Природен парк „Златни пясъци“ е с площ от 1320 ха. и е обявен за защитен от 1943 г. Широколистна гора следва линията на брега и обгражда курорта, а релефът на парка е терасовиден. На територията на парка се намира скалния Аладжа манастир, пещерите „Катакомбите“, останки от базилика и късноантична крепост и останки от славянско селище.

Идеята за Златни пясъци.
Курорта не е създаден от вчера, а в далечната 1950 година. Разбира се, избора на място пада върху плажната ивица северно от Варна. Това което е подтикнало идеята е уникалното съчетание с девствената гора и просторният плаж. Ако сте посещавали Златни пясъци, вероятно сте виждали Айфеловата кула, Виенското колело и хотел „Интернационал“? Е, вероятно не знаете, че преди на тяхната територия е имало сладководно езеро с водни костенурки. Първата копка за изграждането на курорта е през 1956 г, като изграждането на почти всички хотели и други сгради които може да видите днес отнема 10 години. Идеята на курорта през онова време е била да съчетава семейния туризъм с балнеолечебни центрове. Проекта е възложен на 30 български архитекти, които изграждат курорта на три етапа. Първия етап е построяването на малки, двуетажни хотели на плажната ивица, след това преминават при хотелските комплекси и увеселителни заведения на следващите две линии. Последният етап от строителството на Златни пясъци е завършен през 1966 г. Това се смята и като дата за налагането на мащабна програма за развитие на европейска дестинация за морски туризъм.

Вижте също – Още легенди и предания – Легенда за Каменната сватба

Истинското развитие на курорта обаче става в края на 90-те години, когато държавната собственост е приватизирана. От 2000 г. Златни Пясъци е изцяло частен курорт, броят на хотелите е над 70, а легловата база е 30 хиляди. Всяка година собствениците на хотелите влагат повече пари в реконструкция, реновация и поддръжка на хотелите и местата за забавление. Така те успяват да привлекат всяка година нови и нови посетители. Естествено, курортът привлича както родни туристи така и от цяла Европа.